Mill House by OB Architecture - interior design Blogs

Mill House by OB Architecture



Traditional single family house situated in Guildford, Surrey, completely redesigned in 2017 by OB Architecture.

Description by OB Architecture
The Mill House is a Grade II listed property located in Shalford village Conservation Area. The house is set within a generous 6-acre plot with stunning views adjacent to ?Shalford Mill?, an 18th Century watermill with Grade II * listing.
The Client?s brief was to extend and remodel the house at ground floor to provide a light filled kitchen dining area that would open out to maximise the potential of the beautiful garden.
The design concept is based on a sketch of the house circa 1836 that shows a cluster of pitched roof forms which have been removed over time. The footprint of the extension is located on the original foundations of these previous structures and reinstates the historic courtyard.
The roof is constructed from an oak glulam frame and clad in a bronze standing seam that has a beautiful weathered texture that compliments the earthy hues of the red brick and stone on the main façade. The roof design features two triangular rooflights which bring light deep into the plan. The dining and living spaces are defined by the structural layout and vaulted roofs of the two bays formed by the six oak columns. The kitchen is located at the rear under the original roof structure which has also been vaulted and in so doing reveals the existing chimney breast which was repaired and restored.
The living space is orientated to a large brick chimney and stone hearth, designed as a modern interpretation of the chimney to the main house. The living and dining spaces are fronted by full height bi-folding doors in a dark bronze finish that match the proportions of the leaded windows on the main façade.?At the four corners of the extension frameless glass-to-glass corners are employed to create a seamless transition from inside to outside.
On the external elevation of the new chimney the house motif that can be seen on the main staircase and Dutch gable façade is reappropriated as a large scale CNC stone cut pattern and exemplifies our contextual approach to the design of this project.
Photography by Martin Gardner
Visit OB Architecture

...
Source: homeadore
URL: https://homeadore.com/

--------------------------------
 

[+] Kitchen Design With Sink At Window

22-11-2017 19:01 - ( interior decoration )


Fails that will Make you Laugh out Loud

Geometry in the Stair Designs

Stairs can make a huge difference in the interior. They can add soul, dynamism and beauty in the interior design, making it more pleasant place for living. Geometry is inspiring many people and so designers and engineers and other manufacturer who...
13-01-2017 19:25 - ( architecture )
Fails that will Make you Laugh out Loud

Finding Best Balance by Feng Shui in the Kitchen

Finding balance with every existing object, making harmony with yin and yang energy, the natural environment and ourselves are the most important rules in Feng Shui learning. Every part of our home should be adjusted by these rules so we can use the...
13-01-2017 19:25 - ( architecture )
Fails that will Make you Laugh out Loud

Golnan Puratos Complex / A1Architecture

The project is a combination of various usages such as administrative areas, demo center, training rooms, multifunctional saloons, temporary warehouses and amphitheater. The different usages have come together through an organic geometry made it...
15-11-2017 19:29 - ( architecture )
Fails that will Make you Laugh out Loud

Duplex in Megeve by Refuge

Located in Megève, France, this rustic duplex apartment was designed in 2012 by Refuge. Photography by Veronese Visit Refuge
02-12-2016 19:25 - ( architecture )
Fails that will Make you Laugh out Loud

ACME's Wildly Twisting Wooden Staircase Draws Inspiration From Coco Chanel?s Famous Mirror Stair

Conventional, straight-forward staircases can step aside to make room for these upgraded twisting and dynamic steps that make going upstairs a fun and enjoyable experience. London based studio, ACME has developed a staircase prototype with modern...
12-11-2017 19:28 - ( architecture )


Fails that will Make you Laugh out Loud

DeskView Standing Desk Instantly Converts Windows Into Workspace

A window-mounted, adjustable standing desk designed to securely suction and hold up to 40 lbs of weight.
08-05-2017 19:03 - ( general decoration )
Fails that will Make you Laugh out Loud

What not to do when refinishing your hardwood floor

When we first moved into this old house- I saw room after room filled with potential. Of course I also saw the flaws and things that needed to be fixed and dreamed about 'new' in place of some of the 'old worn out'.  But strangely, I...
29-06-2016 19:00 - ( general decoration )
Fails that will Make you Laugh out Loud

Creative Wood Platform Inspires Childish Exploration in Massachusetts

Five Fields Play Structure is a landscape architecture project in Lexington, Massachusetts, that aims to bring the community together through play. Developed by Matter Design in collaboration with FR|SCH, the wooden structure is said to...
22-08-2017 18:54 - ( exterior decoration )
Fails that will Make you Laugh out Loud

Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, Canada

This 2,518 square feet is a project defined by NatureHumaine… in Montreal, Canada. The Stacked House‘s exterior, for this is the house’s name, exhibits an interesting blend of materials, each floor boasting different colours and...
15-08-2013 12:07 - ( exterior decoration )
Fails that will Make you Laugh out Loud

Hospital’s Functional Designing

Hospital’s designs must be ultimately functional and carefully designed. In fact, they are one of the most important places in any society and  they must satisfy all of the needs of the population. Therefore, depending of the number of the...
23-09-2017 19:35 - ( architecture )


Fails that will Make you Laugh out Loud

The Home of... Fashion Designer Samantha Pleet

Samantha Pleet\'s Williamsburg apartment. Samantha Pleet at home on her beautiful Togo SofaNatural Salvaged Wood Shelves in Samantha Pleet\'s Williamsburg apartmentSamantha Pleet\'s Williamsburg Apartment: Bed posts made from Birch...
25-03-2014 14:30 - ( interior decoration )
Fails that will Make you Laugh out Loud

Equestrian Center in Luxelakes Eco-City / Chengdu Wide Horizon Investment Group

The equestrian stable is designed with two major approaches: the use of traditional skills and natural materials, the application of large-scale tensioned membrane. The biggest problem to build with bricks is the structure form. A traditional brick...
09-05-2017 19:31 - ( architecture )
-------------------------------------