Grasshopper Studio and Courtyard / Wittman Estes - interior design Blogs

Grasshopper Studio and Courtyard / Wittman Estes

The Seattle housing shortage has increased pressure on single family neighborhoods to provide more usable space on limited single family lots. Normative new housing demolishes existing small buildings and replaces them with ?Seattle Modern Boxes? that maximize building size and density within zoning setbacks.

© Nic Lehoux

Architects: Wittman Estes

Location: Seattle, United States

Architects In Charge: Matt Wittman, Jody Estes

Construction: Greg Winger Construction, Western Sound Concrete Works

Project Year: 2018

Photographs: Nic Lehoux

© Nic Lehoux

Text description provided by the architects. The Seattle housing shortage has increased pressure on single family neighborhoods to provide more usable space on limited single family lots. Normative new housing demolishes existing small buildings and replaces them with ?Seattle Modern Boxes? that maximize building size and density within zoning setbacks.

© Nic Lehoux

Grasshopper Studio and Courtyard offers an alternative density called courtyard urbanism. Maintaining the small footprint of a 1940s house, a multifunctional studio was added along the rear alley. The resulting interstitial space formed a private terrace open to the sky. This courtyard urbanism tripled the usable square footage of the site by blurring the lines between indoor and outdoor space. A central Silk tree provides dappled shade in summer. The illusion of a much larger property is created through ?borrowed landscape? from adjacent trees and sky above.  
Studio Plan

Inspired by ancient Chinese south facing courtyard housing, the central paved terrace is a protected private area for dining, entertaining, lounging and year-round play. The wide covered walkway to the north sometime becomes informal seating, at other times a stage for children?s performances. The open plan studio is programmatically indeterminate to encourage maximum flexibility. Future uses include visiting guests, short term rental space, utility/workshop space, and play space for the main house. A pavilion roof, floating over volumes that house storage, bathroom, laundry, and future kitchen, extends to form a carport and outdoor workshop space.

© Nic Lehoux

The interstitial zones between the studio and outdoors are defined by masonry walls, wood decks, and are protected from the weather by large pavilion roofs. A boundary wall of constructed and landscape elements screen the adjacent neighbors, creating a private oasis in a dense single family neighborhood.  A concrete block wall retains the grade change and screens the alley from view. The studio is a boundary in itself, filtering alley views while light streams through the clerestory.

Exploded Axonometric

Grasshopper Studio Courtyard is adaptable to a multiplicity of uses and family arrangements.  The flexibility of a small building footprint and large private outdoor space m...
Source: Archdaily
URL: http://www.archdaily.com/

--------------------------------
 

Green West House by Source Architects

21-12-2016 19:25 - ( architecture )


Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

Best Design References for Theatres

Best design references are here presented here in this post. We all know that the theatre as a project is a huge investment. Also, there are many rules that should be followed in order to build a proper and fully functional theatre. So, the theatre...
15-03-2018 19:35 - ( architecture )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

36 Cool Copper Table Lamps To Warm Up Your Interior

Don?t like the cold tones of silver and chrome" Find gold and brass furnishings appear too tacky" Sophisticated copper is the element for you. We?ve combined the traditional table lamp with unusual copper fixtures, bringing you a stellar...
08-11-2017 19:11 - ( general decoration )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

Citysens: A Modular Vertical Garden for Urban Dwellers

A new, modular vertical garden that\'s perfect for city dwellers - no green thumb required.
16-12-2014 14:28 - ( general decoration )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

Sordo Madaleno Arquitectos Shares Proposal for Hotel and Residential Project in Mexico

Sordo Madaleno Arquitectos (SMA) has revealed their recent competition proposal for St Regis Los Cabos, a 12.4-hectare hotel and residential project on the southern tip of the Gulf of California in Mexico, bordering the Pacific Ocean.
15-03-2017 19:25 - ( architecture )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

Maison et Objet?s 2017 Designer of the Year: Pierre Charpin

A showcase to celebrate the fruitful collaboration between Pierre Charpin and Ligne Roset.
07-02-2017 19:05 - ( general decoration )


Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

I-CAT Offices and Warehouse / Earthworld Architects & Interiors

The Client?s brief was to create a flagship building based on ecological sustainable principles which would showcase their philosophy toward the natural environment. Thus, the design response was a building that would be sustainable on all three...
06-08-2016 19:22 - ( architecture )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

This Underground Bathhouse on the Korean Border Questions Architecture's Role in Geopolitical Tension

Since 1953, the 160-mile (260 kilometer) strip of land along the Korean Peninsula\'s 38th parallel has served as a Demilitarized Zone between North and South Korea. The DMZ is more than a border; it\'s a heavily guarded, nearly four-mile-wide (6...
09-04-2017 19:28 - ( architecture )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

"A Sight to Sea" - Seaside, Florida

Have you ever gone on vacation and were so excited to discover the place you were staying was so much more than you were expecting"" That\'s what happened when we got to our condo "A Sight to Sea" in Seaside, Florida! I found it on VRBO and...
14-03-2014 15:23 - ( general decoration )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

Around the house

As much as I detest my house and am dying to build a new one, I keep trying to keep myself from going crazy while stuck here by continuing to do small projects and picking up little things here and there I totally don\'t need or have room for...
21-10-2013 20:32 - ( interior decoration )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

Garden Studio Gym in North London / EASTWEST ARCHITECTURE

The brief was to create a workout studio in the rear garden of our client?s house as there was no gym in the local área of Walthamstow Village. Our response was to design a contemporary interpretation of a garden ?shed? that we now call the Garden...
09-04-2017 19:28 - ( architecture )


Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

Morphosis Employs Fiber-Reinforced Facade for Kolon Headquarters in Seoul

Morphosis Architects has revealed their designs for a new headquarters for manufacturing corporation The Kolon Gorup to be located in in emerging Magok district of Seoul, South Korea. Part of a revitalization effort fostered by the Seoul...
10-02-2017 19:38 - ( architecture )
Aërias Chair and Lounge Chair Designed by Tilla Goldberg for ClassiCon

[+] Modular Kitchen Ideas For Small Kitchen

Image Source: Modular Kitchen Ideas For Small Kitchen SEEMA KHOSLADirector & Designer, Ideas Kitchens n InteriorsWhile modular kitchens are advised for affluence and functionality, they additionally attending chichi and stylish....
21-04-2018 19:05 - ( interior decoration )
-------------------------------------