Filtered Wall House / Duc Vien LE - interior design Blogs

Filtered Wall House / Duc Vien LE

The house is situated in central Vietnam, where the area is exposed to extreme solar radiation during the summer months. Not only that, but the house also faces the west that led to the front face of the house is directly exposed to the sun in the afternoon. Under such objective conditions, how to reduce the external influence and the heat generated by solar radiation is the major challenge of this design.

Courtesy of Duc Vien LE

Architects: Duc Vien LE

Location: Hòa Quý, Vietnam

Area: 125.0 m2

Project Year: 2017

Courtesy of Duc Vien LE

Text description provided by the architects. The house is situated in central Vietnam, where the area is exposed to extreme solar radiation during the summer months. Not only that, but the house also faces the west that led to the front face of the house is directly exposed to the sun in the afternoon. Under such objective conditions, how to reduce the external influence and the heat generated by solar radiation is the major challenge of this design.
Concept

Creating a buffer space on the west side of the house is the main means of the design. The west facade of the building is a wall with filtering function. It can block most of the sunlight while allowing cool wind to enter the inner space. The existence of the filtered wall and the buffer space greatly reduces the influence of solar radiation on the main space. In the facade design, the change from densely to...
Source: Archdaily
URL: http://www.archdaily.com/

--------------------------------
 

Sacred geometry: Stained Glass from Colin Adrian

02-01-2018 19:02 - ( interior decoration )


The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Cloud of Luster Chapel / KTX archiLAB

Luster, glitter, sparkle, light, shine, and bright are fundamentals of any modern wedding ceremony. The time for writing a new page in people?s life, a white page, all in joy, all in happiness, all together, open to the future, reflecting dreams and...
24-04-2019 19:46 - ( architecture )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Flamengo House / BZP Arquitetura

Created to a young couple with 2 children, the Flamenco House was designed to integrate the garden with the whole social area through the use of large sliding aluminum and glass frames that allow transparency, total opening of the rooms and the...
18-01-2019 19:37 - ( architecture )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Not Your Father?s Laminate: Check out These Woodgrain, Stone and Matte Finishes

Laminate used to look cheap and cheesy. It was durable, but certainly not fashionable. However, times have changed, and now the material is much more realistic-looking. In fact, it can mimic many of your favorite materials, which makes it an...
14-08-2018 19:20 - ( general decoration )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Hilltop School Bright Horizon Academy / Design Aware

A charity school that had been run by a zakah-funded, nonprofit educational trust for the last six years finally required a building. The site is located on a hill top, in the unplanned settlement within the walls of the Golconda fort in Hyderabad....
30-05-2018 19:43 - ( architecture )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Rich Industrial Style Unites Jewel Colours with Exposed Brick Walls

Exposed brick walls, metal beams and banisters, unboxed ducting, surface mounted electrical wiring, utilitarian lighting design; these are all things that have come to equate an industrial style home decor. The accumulative result is a no frills...
28-12-2017 19:07 - ( general decoration )


The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Tree House / 6a Architects

The Tree House was developed in response to the mother of a busy family who in finding herself reliant on a wheelchair was also finding herself increasingly confined to a single room.
15-04-2019 19:38 - ( architecture )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Sancho de Ávila Morgue / JFA ? Estudio de Arquitectura

The project houses the “New Sancho de Avila’s Funeral Home” (“Tanatorio de Sancho de Ávila”) in Barcelona. It is located in the same block as the ‘same-name’ original building. The original Funeral...
30-07-2018 19:41 - ( architecture )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Cafe in Brighton is Designed to Feel Like a Jungle

Tropical plant life and elegant metal structures entwine it this intriguing and luminous decor composition of Brighton cafe interior design. Read the rest of Cafe in Brighton is Designed to Feel Like a Jungle originally posted on...
02-01-2018 19:22 - ( general decoration )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Equestrian Center in Luxelakes Eco-City / Chengdu Wide Horizon Investment Group

The equestrian stable is designed with two major approaches: the use of traditional skills and natural materials, the application of large-scale tensioned membrane. The biggest problem to build with bricks is the structure form. A traditional brick...
09-05-2017 19:31 - ( architecture )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Boulderback by Danielle Rios Design Studio

Recently completed by Danielle Rios Design Studio, this amazing single family residence is located in Henderson, Nevada, United States. Photography courtesy of Danielle Rios Design Studio Visit Danielle Rios Design Studio
07-05-2019 19:34 - ( architecture )


The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

7 Rejected Proposals for Sydney Opera House

An iconic piece of architecture recognized around the world, the Sydney Opera House was designed by Jørn Utzon, following a 1956 competition that attracted 222 competition entries. Since its opening in 1973, the building has redefined the ambitions...
17-02-2019 19:34 - ( architecture )
The Miraculous Zaha Hadid: A Tribute by Patrik Schumacher

Bridge House / ArchLAB studio

Expressive modern style house is designed in a lot surrounded by nature. Pine forests are on two sides of the lot. It was clients desire to find such an oasis in nature with a small river or creek, what became a specific task for Architects, because...
30-08-2018 19:40 - ( architecture )
-------------------------------------