Apartment Refurbishment / Aboim Inglez Arquitectos - interior design Blogs

Apartment Refurbishment / Aboim Inglez Arquitectos

The existing apartment, of unusual dimensions ? thirty three metres long by seven metres wide ? presented an underuse of its spaces and several features needed to be addressed adequately, such as a fifteen metre long corridor which was gloomy, poor quality decorative ceramic tile panelling in numerous areas and uncomfortable, outdated bathrooms. But a wood pavement unifying the whole apartment showed promise and was used as the foundation stone to the project?s concept: the subversion of the traditional separation of social and private areas by precise spatial changes, allowing each of its components to flow into each other.

© Ricardo Gonçalves

Architects: Aboim Inglez Arquitectos

Location: R. Rodrigo da Fonseca, Lisboa, Portugal

Team: Bárbara Vasconcelos, Tiago Pereira

Area: 250.0 m2

Project Year: 2016

Photographs: Ricardo Gonçalves

Autores: Maria Ana Aboim Inglez, Ricardo Aboim Inglez

Structural Engineer: António Vieira

Contractor: Reformact ? Construção & Reabilitação

© Ricardo Gonçalves

Text description provided by the architects. The existing apartment, of unusual dimensions ? thirty three metres long by seven metres wide ? presented an underuse of its spaces and several features needed to be addressed adequately, such as a fifteen metre long corridor which was gloomy, poor quality decorative ceramic tile panelling in numerous areas and uncomfortable, outdated bathrooms. But a wood pavement unifying the whole apartment showed promise and was used as the foundation stone to the project?s concept: the subversion of the traditional separation of social and private areas by precise spatial changes, allowing each of its components to flow into each other.
© Ricardo Gonçalves

The intervention thus rebalanced the hierarchy of the existing spaces. The living areas were left to face the street front, bedrooms were placed in the middle of the plan, and dining room and kitchen can now be found facing the inner courtyard. The dining room gained a verandah and the living room and kitchen were made to connect visually, with the latter left somewhat hidden in order not to be perceived from where it shouldn?t. Some of the wood pavements were recovered, redesigned where necessary and replaced where missing. Light was allowed in where it was needed and some doors were removed to reinforce the permeable spatial character that we aimed for. The connecting corridor summarizes the subtle but complete transformation of the apartment?s architecture: a length-long bench was installed adding a dwelling quality to what was formerly an exclusively functional space.

© Ricardo Gonçalves

Floor Plan

© Ricardo Gonçalves

It is very pleasing to visit our clients over dinner and watch the neighbouring children circulate through the house, from the inner courtyard to the living rooms. One senses that the co...
Source: Archdaily
URL: http://www.archdaily.com/

--------------------------------
 

[+] Kitchen Designs With Wine Coolers

13-11-2017 19:03 - ( interior decoration )


Wish School / grupo garoa

The Life-Changing Magic of Tidying Up by Marie Kondo

You know how I was talking recently about buying a little home, a sweet cottage, somewhere in Germany, Denmark (or possibly the Dutch/German border near the coast) that we could visit some weekends and in the summer" I still haven’t...
17-02-2015 00:13 - ( general decoration )
Wish School / grupo garoa

Tyche Signature Cable Bracelets are available online

 Tyche signature thin cable bracelets are now available at Tychejewelry.comA blog about home decorating ideas, interior design, fashion trends, jewelry and shopping suggestions for the chic and modern women.
27-11-2014 19:26 - ( interior decoration )
Wish School / grupo garoa

Colorful and Original Movie Theater in Slovakia

If some movie theaters can tend to be uncomfortable due to the lack of space, the one designed by Michal Stasko in the city of ?amorín, Slovakia, doesn’t correspond to this description. Multicolored footstools have indeed replaced the rows of...
12-10-2016 19:38 - ( architecture )
Wish School / grupo garoa

Maison et Objet?s 2017 Designer of the Year: Pierre Charpin

A showcase to celebrate the fruitful collaboration between Pierre Charpin and Ligne Roset.
07-02-2017 19:05 - ( general decoration )
Wish School / grupo garoa

Contemporary ?Black Box? Home Extension in Montreal

Natalie Dionne Architecture completed BLACK BOX II, an architecture addition for a residence in Montreal, Canada. Conceived as a jewelry box, the extension is covered with large plates of black fiber cement, with a perforated motif for the loggia,...
04-12-2017 19:15 - ( general decoration )


Wish School / grupo garoa

[+] Restaurant Kitchen Designers In Bangalore

Image Source: Restaurant Kitchen Designers In Bangalore Gabrielle Lurie/ReutersImage Source: It\'s been a wild year for tech in San Francisco.Some of the city\'s tech stalwarts, like Twitter and Uber, have been rocked by altercation...
13-02-2018 19:02 - ( interior decoration )
Wish School / grupo garoa

Hyatt Regency Hotel Amsterdam / van Dongen-Koschuch

Situated on the site of a former children?s hospital on the Sarphatistraat in Amsterdam, the 5 star Hyatt Regency hotel, will be the first of its kind in the Netherlands. The historic hospital building is transformed as part of a new 211 room hotel....
27-09-2017 19:30 - ( architecture )
Wish School / grupo garoa

Rigorous Geometry Contrasting A Peaceful Natural Landscape: 4 Springs Lane Residence in Virginia

4 Springs Lane residence in Rappahannock County, Virginia, USA is the result of extensive site investigation, including erecting scaffolding at various locations. The final house placement has been chosen by the team at Robert M. Gurney Architect up...
03-09-2014 12:53 - ( exterior decoration )
Wish School / grupo garoa

OMA's Bibliothe?que Alexis de Tocqueville in Caen Slated to Open in 2017

The official opening date for Caen\'s new public library, designed by Rotterdam-based practice OMA, has been slated for January 13, 2017. The Bibliothèque Alexis de Tocqueville will serve as the main library for the metropolitan region of Caen la...
24-10-2016 19:34 - ( architecture )
Wish School / grupo garoa

Go retro

A bright teatowel or jolly cushion is such an easy way to add character to neutral rooms. Introduce a retro vibe with 60s-inspired home textiles from Lilly Loray ? aka talented designer, Bryony Disbury. How did Lilly Loray come about" I used to be...
28-05-2015 19:10 - ( exterior decoration )


Wish School / grupo garoa

Casa Luna ? A Place to Escape and Relax

Contemporary Italian project of a house in almost industrial scale ? large spaces, high ceilings, raw concrete shells, neon lights. This creation of Buratti Architetti is rich of textures and materials, faces and plays of light. The signature neon...
24-06-2016 19:14 - ( general decoration )
Wish School / grupo garoa

Spin Ceramics Lands in New York City

Spin Ceramics brings their simple and organic porcelain objects to New York City.
02-01-2015 00:15 - ( general decoration )
-------------------------------------