Upper Rockridge Residence by AAA Architecture - interior design Blogs

Upper Rockridge Residence by AAA Architecture



This contemporary two-story residence located in Oakland, California, was designed in 2015 by AAA Architecture.

Description by AAA Architecture
The Oakland Hills Firestorm left behind grey ash and blackened foundations from thousands of homes. Over 20 years later very few grassy lots remain as reminders of this event. One of these had once been a 1958 redwood-clad house by William Wurster in Upper Rockridge. Our clients acquired the lot a number years ago and started down the path toward their dream home with several different architects before coming to AAA Architecture with Randolph R. Ruiz and Benjamin Parco.
We were asked to design a house for this site that would maximize views, connect to the outdoors, feature expressive materiality, and embody the modernists principals of California?s best architecture. Through their previous design efforts, the clients had developed some strong preconceptions for how the house should be arranged. In fact, the four previous schemes they had developed were nearly identical in their organization and siting. We convinced them to explore new possibilities with us, and as a result, we ended up producing dozens of iterative schemes in order to arrive at the unexpected.
Successfully responding to this beautiful site was the essential challenge of this project. We faced a large, but awkward lot; great views, but close neighbors; and great climate, but harsh exposure. These conditions demanded a solution that took advantage of everything the site had to offer. The clients ultimately chose a design that uses two offset bars to create front and rear courtyards divided by a two-story tall breakfast room. The ground floor is organized by four parallel lines of masonry walls oriented toward the site?s views. These walls define the house?s two bars and are both interrupted and connected by windows and glass doors. The eastern wall of each bar is buttressed at regular intervals to subtly define interior spaces and to eliminate the need for interrupting shear walls or expensive moment frames. The second floor contains three bedrooms and an office situated within four boxes balanced upon the masonry walls below, and clad in charred cedar. Large glass windows at this level are framed in projecting metal hoods that will contain operable louver screens at three locations with western exposure. The modules of the insulated, ground face concrete block helped impose a rigor to the plans that is easily lost in wood frame construction. The blocks allowed for an honest and attractive expression of structure that brought a lot of architectural value to both the interior and exterior while conveying the texture and permanence of stone. Furthermore, the thermal mass and integral insulation of the block allowed us to open up large areas of glass and still outperform California?s stringent energy requirements by a large margin.
The house utilizes a wide range of techniques and features to reduce its impact...
Source: homeadore
URL: https://homeadore.com/

--------------------------------
 

Wyndham Central College / Brand Architects

15-03-2017 19:25 - ( architecture )


Anston Architectural / Dan Gayfer Design

A Private Residence in Maryland Gets a Major Renovation

Once a boring brick residence and is now a stunning Maryland home thanks to a complete renovation.
09-11-2014 04:29 - ( general decoration )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Maison de VIE

Is this a stunner or what"! Maison de VIE, the showhouse in WaterColor, Florida, was a collaboration between VIE Magazine, Coastal...
22-04-2015 21:25 - ( general decoration )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Day Care Centre For People With A Mental Disability / Urbain Architectencollectief

\'the gallery\'
18-12-2016 19:28 - ( architecture )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Happy Countertop Day!

That’s what Scott and I said to each other this week, because you guys, we have counters! I was hoping to get this update out sooner, but if this kitchen re-do has proven anything, it’s that things don’t always work on our ideal...
20-02-2015 00:26 - ( general decoration )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Maison du soleil au c?ur de l'hiver.

Les sols en tomettes rouges, les encadrements en pierres et les poutres apparentes en bois grisé accueillent des meubles design et vintage, des pièces chinés et de l\'art contemporain...le tout ouvrant sur un jardin sauvage et une véranda ombragé...
16-01-2015 00:16 - ( interior decoration )


Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Make Your Own Glowing Furniture: DIY Glow-in-the-Dark Table by Mat Brown

Ever wished you could have something glowing in your house, while keeping things calm and tasteful" Designer Matt Brown developed a beautiful glow-in-the-dark table using some wood planks, resin, photoluminescent (glowing) powder and basic...
18-12-2014 00:06 - ( exterior decoration )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Mixing and Matching Vintage Hardware with New

This post is in partnership with Schlage. It was the details that sold us on Tree House. Although we were crushed at the time, the first home we put in an offer on (and subsequently lost to a cash buyer) was never meant to be ours. This house...
05-12-2017 19:13 - ( general decoration )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Co-working utopic_US Conde de Casal / Izaskun Chinchilla Architects

According to many studies, the coworking phenomenon is intrinsicly associated to the urban lifestyle. The density and diversity of people and oportunities that a big metropolis produces, encourages the apparition of places where its fundamental...
11-09-2016 19:25 - ( architecture )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

The bathroom renovation file

24-02-2014 08:18 - ( interior decoration )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Away Opens A Concept Store Highlighting Global Destinations

Travel brand Away has a created a modern retail experience in New York unlike other traditional stores.
26-05-2016 19:00 - ( general decoration )


Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Office KGDVS Create "Silver Lining" Scenography for Kortrijk's 25th Biennale Interieur

Located close to the French border, one Belgian city has become a biannual fixture on the calendar for those who work with interior space. Since its foundation in 1968, Kortrijk\'s (Courtrai in French) Biennale Interieur has been at the beating...
19-10-2016 19:36 - ( architecture )
Anston Architectural / Dan Gayfer Design

Sophistication and Art in the Museum Facade

ABC Museum located in Spain is thrilling the travelers with its gorgeous facade. Illustration and Design Center and Aranguren & Gallegos Architects created this great masterpiece with unique facade. The building is sophisticated and so artistic that...
07-08-2016 19:25 - ( architecture )
-------------------------------------