PMX-01 House / QBO3 Arquitectos - interior design Blogs

PMX-01 House / QBO3 Arquitectos

PMX-01 is a residence located in the northern area of Palmares, in the province of Alajuela, Costa Rica. The site is located at a high point away from the urban center, between the Inter-American Highway and San Isidro’s hills.

© Andrés García Lachner

Architects: QBO3 Arquitectos

Location: Palmares, Costa Rica

Architect In Charge: Mario Vargas, Carlos Vásquez, Daniel Palma and Ignacio Vargas

Area: 911.0 m2

Project Year: 2015

Photographs: Andrés García Lachner

Interior Design: QBO3 Arquitectos y Marco Mora von Rechnitz

© Andrés García Lachner

Text description provided by the architects. PMX-01 is a residence located in the northern area of Palmares, in the province of Alajuela, Costa Rica. The site is located at a high point away from the urban center, between the Inter-American Highway and San Isidro’s hills.

© Andrés García Lachner

From the first visit to the site we see that it is a large flat surface and it is evident that it does not indicate any pre-established order for the project site. According to the programmatic needs of the client, everything starts with the creation of an articulation between the residence and a tennis court, a flow that begins to distort the order of the locus, but at the same time establishes connections. A fissure is generated in the terrain that breaks with the monotony and creates verticality in the plane, modifying the geometry of it and that begins to suggest the location and the morphology of both programmatic spaces.

© Andrés García Lachner

The composition of its floor plan has roots in the concept of the Venturi effect, reducing the section that articulates both programmatic volumes to increase the circulation of natural ventilation, especially in the social area attached to the swimming pool and workout area.

First Floor Plan

The first floor is divided into two volumes articulated by a stylized circulation axis, which attempts to control the movement of the geometry of two spaces that seem to want to escape from their location. This movement generates a large central space, which works in conjunction with the linear geometry of the volumes to create a first level that enjoys natural cross ventilation. The same axis establishes a programmatic division, separating the private spaces from those of a social nature within the architecture. As a result, a direct programmatic communication between the volumes appears.

© Andrés García Lachner

The second level rises only on the subsequent volume, housing the bedrooms area of ??the residence. This space takes advantage of its position by rising above the enclosed volume to take advantage of the view towards the whole town, allowing the residents to contemplate the hills and sunsets in the background. The curved facade protects bedrooms from the wind coming from the north that blows between the mountain...
Source: Archdaily
URL: http://www.archdaily.com/

--------------------------------
 

-------------------------------------