Perkins + Will's Prismatic Facade Scheme Wins Competition for York University Building in Toronto - interior design Blogs

Perkins + Will's Prismatic Facade Scheme Wins Competition for York University Building in Toronto

Perkins+Will?s triangulated facade scheme has won an international competition for the design of the new School of Continuing Studies at York University?s Keele campus outside of Toronto, Canada.

The School of Continuing Studies will frame an architectural gateway at the South edge of the Campus. Image Courtesy of Perkins + Will

Perkins+Will?s triangulated facade scheme has won an international competition for the design of the new School of Continuing Studies at York University?s Keele campus outside of Toronto, Canada.Beating out proposals from top firms, including finalists HOK andGow Hastings Architects with Henning Larsen, Perkins+Will?s design twists as it rises, both reacting to solar optimization studies and opening up the building to create a new gateway at the campus? southeast entrance.

The School of Continuing Studies is exploring the use of mass timber to create durable, healthy, and inviting environments for students. Image Courtesy of Perkins + Will

The new building will house the School of Continuing Studies, established three years ago to support international students, new Canadians and professionals looking to meet the ?rapidly evolving demands of the workplaces of tomorrow.? The design will cater to these user through the creation of ?warm and inviting spaces that inspire student communities to form,? and by increasing connections between spaces to encourage interaction and a culture of familiarity.But the standout feature of the design is the high performance prismatic facade, composed of photovoltaic panels and glazed openings to bring natural light into the building.
The School of Continuing Studies will feature interconnected lounge spaces that support communities of learning. Image Courtesy of Perkins + Will

The School of Continuing Studies will include a new pedestrian plaza along Pond Road. Image Courtesy of Perkins + Will

The design is aiming for a range of sustainable metrics, including targeting a minimum of LEED Gold certification and a Passive House standard building envelope. To achieve this, the building will include heat recovery ventilation systems and the aformentioned integrated photovoltaic panels that will allow electricity to be generated on site. In addition, the architects and school are collaborating to explore the possibility of introducing mass timber as the building?s main structure. ?The creation of a new, stand-alone home for our School of Continuing Studies is another important step forward in improving access to post-secondary education at York,? said York University President and Vice-Chancellor Rhonda Lenton. ?This new building will enable us to create even more lifelong learning opportunities, build connections with local and international communities, and help students of all ages and backgrounds to achieve their fullest potential.?News via Perkins + Will

Source: Archdaily


How Microsoft Is Making Data-Driven Decisions to Craft its New Workplace Design Language

21-02-2018 19:36 - ( architecture )

Hideaway study

Sustainable House Integrates a Roof Terrace by Chris Pardo Design: Elemental Architecture

Wren House is a residential project designed and completed by Chris Pardo Design: Elemental Architecture… in Missoula, Montana. It was built with sustainability in mind, for the homeowner and his family have a deep respect for the environment....
13-11-2013 14:30 - ( exterior decoration )
Hideaway study

Exterior Waterproofing is What You Need for Dry Basement

Many people that live in houses are having troubles with their basements and the moisture that is happening all the time. They are trying to fix the problem with adding some kind of mortar, and other materials that should absorb the water and...
20-01-2017 19:28 - ( architecture )
Hideaway study

Color Style Guide: Red Bathroom Ideas and Decor Accessories

The red bathroom ideas in this post are grouped into 4 main areas: 1) How the shade of red you use will impact the feeling and style of the bathroom, 2) what colors can you combine with red, 3) how to style your bathroom walls, and 4) what are...
19-04-2016 19:18 - ( interior decoration )
Hideaway study

Pezo von Ellrichshausen and Felice Varini's Urban Room Forges New Civic Space in Hull

A Hall for Hull with "Trois Points de Vue" by Chilean practice Pezo von Ellrichshausen and Swiss artist Felice Varini has been unveiled in the British city of Hull. Jointly commissioned by the Royal Institute of British Architects (RIBA)...
04-10-2017 19:28 - ( architecture )
Hideaway study

Fan-Shaped Ginkgo Acoustic Panels by Stone Designs

The fan-shaped Ginkgo Acoustic Panel (named after the popular ancient Japanese Ginkgo tree) is a modern and fun sound-absorbing system. Presented recently at Stockholm Furniture Fair by the producing company, Stone Designs…, Gingko reduces the...
14-02-2014 19:53 - ( exterior decoration )

Hideaway study

Sonoma Wine Country by Feldman Architecture

Designed in 2017 by Feldman Architecture, this inspiring single family residence is located above the village of Healdsburg in California. Description by Feldman Architecture Comprised of two perpendicular bars atop a...
15-03-2018 19:35 - ( architecture )
Hideaway study

Beautiful Outdoor Kitchen Ideas for Summer

Summer is almost here! It’s time for cookouts, BBQ’s and outdoor entertaining.  But outdoor parties can become tedious with all that running back and forth, inside and out with serving dishes and food. The solution: Outdoor kitchens....
12-05-2015 19:48 - ( general decoration )
Hideaway study

Design Tips for Modern Closet Doors

Here are some quick styling and design tips for modern closets and their doors: No Handles: If you can, try and get closet doors that don?t have any handles. The best options are the doors that pop open when you push them. An alternative is to...
17-04-2016 19:19 - ( interior decoration )
Hideaway study

Big Data Becomes Architecture in This CNC-Milled Screen Wall for IBM

Responding in part to recent debates on how big data will affect our built environments, Synthesis Design + Architecture have teamed up with IBM Watson Analytics to design an interior feature wall for the Watson Experience Center in San Francisco....
29-04-2017 19:30 - ( architecture )
Hideaway study

Zen and Architectural Garden in California

The American architectural firm Mary Barensfeld designed this zen garden with several levels in Berkeley, California. Parquet, wooden atmosphere, patio and numerous floors filled with trees and plants: the perfect cocktail to sip a drink and bask in...
12-05-2016 19:20 - ( architecture )

Hideaway study

A Set of Wrenches that Focus on Simplicity

A set of minimalist wrenches that knocks it back down to basics and strips the shape of a typical wrench down to a simple bar.
16-12-2015 19:02 - ( general decoration )
Hideaway study

The Unexpected Low-Tech Solutions That Made the Guggenheim Bilbao Possible

This article originally appeared on under the title "How Analog and Digital Came Together in the 1990s Creation of the Guggenheim Museum Bilbao," and is used with permission.
18-10-2017 19:33 - ( architecture )