Leading Cambridge School / Chadwick Dryer Clarke Studio - interior design Blogs

Leading Cambridge School / Chadwick Dryer Clarke Studio

The new building sits between, and connects to, two existing school buildings, improving access to both and providing ?connective tissue? for the whole school. To the northwest of the site, a new double-height entrance and reception space is formed at the junction of new and old. Here, Panton House, a two-storey Victorian building has been refurbished to form a new reception and office spaces, linked to the main building by a lightweight glazed bridge. This forms a new ?porter?s lodge? style gateway to the school, providing views into the site and allowing the school to engage with the street. Through this entrance, an intimate courtyard is visible and provides a quiet space for study and relaxation.

© Richard Chivers

Architects: Chadwick Dryer Clarke Studio

Location: Cambridge, United Kingdom

Area: 2940.0 m2

Project Year: 2017

Photographs: Richard Chivers

Contractor: Kier Construction

Contractor?s Architect: LSI Architects?

Project Manager: Bidwells?

Planning Consultant: Beacon Planning

Structural Engineer: Smith and Wallwork

Cost Consultant & Cdm: Aecom?

M&E Engineer: Mott McDonald?

Acoustic Consultant: Sharps Redmore?

Landscape Architect: The Landscape Partnership

Client: Stephen Perse Foundation

© Richard Chivers

Text description provided by the architects. The new building sits between, and connects to, two existing school buildings, improving access to both and providing ?connective tissue? for the whole school. To the northwest of the site, a new double-height entrance and reception space is formed at the junction of new and old. Here, Panton House, a two-storey Victorian building has been refurbished to form a new reception and office spaces, linked to the main building by a lightweight glazed bridge. This forms a new ?porter?s lodge? style gateway to the school, providing views into the site and allowing the school to engage with the street. Through this entrance, an intimate courtyard is visible and provides a quiet space for study and relaxation.
Concept Diagram

At ground level, a flexible activity space creates a new multi-functional heart to the school, opening out beneath a double-height canopy and supported by a woven structure of glulam beams and twisting columns to the surrounding school grounds beyond. This organic tree-like canopy partly supports the rooftop sports pitch which spans perpendicularly across the sports hall.

© Richard Chivers

The four-court sports hall, alongside changing rooms and support facilities is sunk into a basement level, reducing the height of the hall and impact on adjacent buildings, as well as allowing the classrooms above to link through with the adjacent STEM building. Used for a variety of different sports including basketball, badminton, basketball and volleyball, the hall can also be used fo...
Source: Archdaily
URL: http://www.archdaily.com/

--------------------------------
 

The Perfect Time For Your Kitchen Remodel

10-10-2016 18:59 - ( exterior decoration )


Bathroom's with a fun twist.

Tzannes Releases Designs for Australia?s Largest Commercial Timber Building

Adding to the growing trend of timber-framed architecture, Tzannes has released plans for International House Sydney, the ?first modern commercial engineered timber building of its size and type in Australia.? Located in the new urban district of...
24-06-2016 19:20 - ( architecture )
Bathroom's with a fun twist.

Maison & Objet 2017: Putting the Fun Back into Paris

Exhibitors and visitors were back in droves for the 2017 Maison et Objet and so was a much-missed sense of fun, color and pattern.
31-01-2017 19:03 - ( general decoration )
Bathroom's with a fun twist.

Fall Porch Decor

I had the pleasure again this year to decorate my friend\'s porch for fall. (I decorated for winter last year too here). I barely have a space to decorate at my house so I\'m thrilled she lets me have fun and create on her gorgeous porch....
09-10-2013 19:43 - ( general decoration )
Bathroom's with a fun twist.

Cubic Cave by Ris Interior Design

This minimalist apartment located in Taichung city, Taiwan, was designed by Ris Interior Design. Description by Ris Interior Design A restful man cave detaches from the hustle-bustle concrete jungle, a primeval model which is...
21-09-2017 19:36 - ( architecture )
Bathroom's with a fun twist.

Gebruder Thonet Vienna Back at Maison et Objet

After the excellent feedback received last year, Gebrüder Thonet Vienna GmbH (GTV) is back at Maison et Objet, an important international showcase for professionals in interior decoration, design and furnishings, presenting an overview of the latest...
09-02-2017 19:17 - ( general decoration )


Bathroom's with a fun twist.

Eichler remodel

06-05-2014 19:48 - ( interior decoration )
Bathroom's with a fun twist.

Construction Tips for Drawing an Influence Lines for Truss Members

An influence line for a given function, such as a reaction, axial force, shear force, or bending moment, is a graph that shows the variation of that function at any given point on a structure due to the application of a unit load at any point on the...
24-02-2017 19:24 - ( architecture )
Bathroom's with a fun twist.

Apple?s Campus Building Site Preparations

New apple campus is under construction since 2014 on a huge area of 2.8 million-square-foot. This spectacular creation will host the 13,000 Apple employees in one building. The plan is to be finished till 2017 and the images on the video are showing...
03-11-2016 19:33 - ( architecture )
Bathroom's with a fun twist.

An Idea of Sustainable Housing Based on the Rainwater Collection

Yantaló Volunteer House is a project that is developed by nonprofit organization – International Organization of Yantaló Volunteers. The community house for volunteers they developed, is currently under construction and is based on a...
02-11-2016 19:41 - ( architecture )
Bathroom's with a fun twist.

40 sqm Studio Apartment Renovation by Alex Calin

40 sqm studio located in Bucharest, Romania in a building situated near the Cismigiu park, in a historical city center. By the time designer, Alex Calin started the project; nobody had made changes or improvements at the apartment. Read the rest of...
29-11-2017 19:19 - ( general decoration )


Bathroom's with a fun twist.

MakerBot Rewinds With Re-Release of 3D Printed Mixtape

After a two-year hiatus the popular 3D printed MP3 player returns with 4 GB of memory, improved user experience, and new color schemes.
12-06-2014 02:36 - ( general decoration )
Bathroom's with a fun twist.

Design*Sponge Sits Down with Electrolux, Pantone and Homepolish

Image above (clockwise): Design*Sponge Editor: Lauren Chorpening Day, Electrolux Designer: Narss Lapinid, Homepolish Senior Designer:
11-01-2017 19:08 - ( interior decoration )
-------------------------------------