COLABS Panamerican School of Porto Alegre / Santini e Rocha Arquitetos - interior design Blogs

COLABS Panamerican School of Porto Alegre / Santini e Rocha Arquitetos

The Panamerican School of Porto Alegre is an international school with approximately 400 students.

© Marcelo Donadussi

Architects: Santini e Rocha Arquitetos

Location: Av. João Obino, 110 - Petrópolis, Porto Alegre - RS, 90470-150, Brazil

Architect In Charge: Vicente Brandão

Area: 796.0 m2

Project Year: 2017

Photographs: Marcelo Donadussi

Authors: Cicero Santini, Henrique Rocha, Vicente Brandão, Lucas Rocha

Team: Julia Hamann, Rodrigo Marques, Patricia Remboski, Marina Marchese, Daniela Bertuol, Humberto Piccinini

Execution: MSR Engenharia

Engineer At The Panamerican School Of Porto Alegre: Rodrigo Altamor

© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. The Panamerican School of Porto Alegre is an international school with approximately 400 students.In recent years, with a prospect of increasing enrollments, a master plan was drawn up by the North American office H2L2, a specialist in educational architecture.

© Marcelo Donadussi

Santini and Rocha Arquitetos was contracted to develop the architectural projects and adapt the master plan for effective use. Several architectural projects of renovation and expansion were carried out.The COLABS project is one of these projects, contemplating classrooms, open and covered areas and a terrace.

© Marcelo Donadussi
In this project, 3 large classrooms with laboratory format were constructed, each room with approximately 100.00 m2. These rooms allow more than one class to develop activities and more than one learning model to be developed. This footage is roughly double the amount of footage normally used in classrooms in Brazil.

Section

The classrooms were designed according to the example of international schools. One of the classrooms is called the Makerspace, where practical activities are developed by the students,

© Marcelo Donadussi

such as robot assembly, printing of prototypes in 3D printer and other projects developed by them. The use of all available technology is encouraged.In addition to the classrooms, an open and covered area was built at the entrance of the new building and a rooftop with greenery. This terrace, called a rooftop, allows a rest and leisure area to be offered. Groups of students gather to talk and study outdoors.

© Marcelo Donadussi

The structure of the building is made of reinforced concrete with pre-shaped trellised flat slabs. On the last floor was built a volume in metal structure and light steel frame closures to reduce the weight of the structure. As sustainability measures, in addition to the green terrace, brises were used to reduce the solar incidence on the west façade and used heat exchangers in the classrooms, which help to reduce the energy consumption of air conditioners.

© Marcelo Donadussi

...
Source: Archdaily
URL: http://www.archdaily.com/

--------------------------------
 

[+] Kitchen Design With Sink At Window

22-11-2017 19:01 - ( interior decoration )


A Christmas Tradition

Geometry in the Stair Designs

Stairs can make a huge difference in the interior. They can add soul, dynamism and beauty in the interior design, making it more pleasant place for living. Geometry is inspiring many people and so designers and engineers and other manufacturer who...
13-01-2017 19:25 - ( architecture )
A Christmas Tradition

Finding Best Balance by Feng Shui in the Kitchen

Finding balance with every existing object, making harmony with yin and yang energy, the natural environment and ourselves are the most important rules in Feng Shui learning. Every part of our home should be adjusted by these rules so we can use the...
13-01-2017 19:25 - ( architecture )
A Christmas Tradition

Golnan Puratos Complex / A1Architecture

The project is a combination of various usages such as administrative areas, demo center, training rooms, multifunctional saloons, temporary warehouses and amphitheater. The different usages have come together through an organic geometry made it...
15-11-2017 19:29 - ( architecture )
A Christmas Tradition

Duplex in Megeve by Refuge

Located in Megève, France, this rustic duplex apartment was designed in 2012 by Refuge. Photography by Veronese Visit Refuge
02-12-2016 19:25 - ( architecture )
A Christmas Tradition

ACME's Wildly Twisting Wooden Staircase Draws Inspiration From Coco Chanel?s Famous Mirror Stair

Conventional, straight-forward staircases can step aside to make room for these upgraded twisting and dynamic steps that make going upstairs a fun and enjoyable experience. London based studio, ACME has developed a staircase prototype with modern...
12-11-2017 19:28 - ( architecture )


A Christmas Tradition

DeskView Standing Desk Instantly Converts Windows Into Workspace

A window-mounted, adjustable standing desk designed to securely suction and hold up to 40 lbs of weight.
08-05-2017 19:03 - ( general decoration )
A Christmas Tradition

What not to do when refinishing your hardwood floor

When we first moved into this old house- I saw room after room filled with potential. Of course I also saw the flaws and things that needed to be fixed and dreamed about 'new' in place of some of the 'old worn out'.  But strangely, I...
29-06-2016 19:00 - ( general decoration )
A Christmas Tradition

Creative Wood Platform Inspires Childish Exploration in Massachusetts

Five Fields Play Structure is a landscape architecture project in Lexington, Massachusetts, that aims to bring the community together through play. Developed by Matter Design in collaboration with FR|SCH, the wooden structure is said to...
22-08-2017 18:54 - ( exterior decoration )
A Christmas Tradition

Layers and Colours Defining The Stacked House in Montreal, Canada

This 2,518 square feet is a project defined by NatureHumaine… in Montreal, Canada. The Stacked House‘s exterior, for this is the house’s name, exhibits an interesting blend of materials, each floor boasting different colours and...
15-08-2013 12:07 - ( exterior decoration )
A Christmas Tradition

Hospital’s Functional Designing

Hospital’s designs must be ultimately functional and carefully designed. In fact, they are one of the most important places in any society and  they must satisfy all of the needs of the population. Therefore, depending of the number of the...
23-09-2017 19:35 - ( architecture )


A Christmas Tradition

The Home of... Fashion Designer Samantha Pleet

Samantha Pleet\'s Williamsburg apartment. Samantha Pleet at home on her beautiful Togo SofaNatural Salvaged Wood Shelves in Samantha Pleet\'s Williamsburg apartmentSamantha Pleet\'s Williamsburg Apartment: Bed posts made from Birch...
25-03-2014 14:30 - ( interior decoration )
A Christmas Tradition

Equestrian Center in Luxelakes Eco-City / Chengdu Wide Horizon Investment Group

The equestrian stable is designed with two major approaches: the use of traditional skills and natural materials, the application of large-scale tensioned membrane. The biggest problem to build with bricks is the structure form. A traditional brick...
09-05-2017 19:31 - ( architecture )
-------------------------------------