A New House and Studio / Anthony Carlile Architects - interior design Blogs

A New House and Studio / Anthony Carlile Architects

The site for the new house and studio lies at the end of a residential terrace in East London and for many years was occupied by a tumbledown brick storage warehouse and single storey garage.

© Fernando Mañoso

Architects: Anthony Carlile Architects

Location: London, United Kingdom

Architect In Charge: Anthony Carlile

Area: 100.0 m2

Project Year: 2017

Photographs: Fernando Mañoso

Structural Engineer: Corbett & Tasker

Quantity Surveyor: PITA Construction Consultants

Contractor: Solmaz

© Fernando Mañoso

Text description provided by the architects. The site for the new house and studio lies at the end of a residential terrace in East London and for many years was occupied by a tumbledown brick storage warehouse and single storey garage.

© Fernando Mañoso

Despite being in poor structural condition it was agreed that the brick warehouse was an attractive and charismatic part of the street and the new building was created around as much of this as could be saved. A new slab was cast inside to increase the ceiling height, a new studio was added to the west, new living accommodation was tied in and around the retained facade, original walls were re-built and the whole was re-roofed and upgraded to modern standards.
Floor Plans

The site is surrounded at the rear by neighbouring gardens and one of the main challenges was to bring daylight deep into the building, particularly at ground level where there could be no openings in three of the four elevations.

Courtesy of Anthony Carlile Architects

Part of the solution was to provide the staircase with large, first-floor windows to bring light down to the spaces below. The open-plan arrangement that allowed this to work was made possible by using fire-rated roof lights which removed the need to enclose the stair.


The large windows also make it is possible to see right through the building and create a minimal connection between the new studio and the existing warehouse.

© Fernando Mañoso

The plan of the building is simple and flexible with storage and utility spaces integrated around the stair. Each of the main rooms has more than one source of sunlight and despite the constrained location, the spaces are light. Large gates give flexible access from the street and the studio looks out onto a new courtyard garden with two new blossoming apple trees.

Courtesy of Anthony Carlile Architects

Source: Archdaily
URL: http://www.archdaily.com/


How Microsoft Is Making Data-Driven Decisions to Craft its New Workplace Design Language

21-02-2018 19:36 - ( architecture )

Hideaway study

Sustainable House Integrates a Roof Terrace by Chris Pardo Design: Elemental Architecture

Wren House is a residential project designed and completed by Chris Pardo Design: Elemental Architecture… in Missoula, Montana. It was built with sustainability in mind, for the homeowner and his family have a deep respect for the environment....
13-11-2013 14:30 - ( exterior decoration )
Hideaway study

Exterior Waterproofing is What You Need for Dry Basement

Many people that live in houses are having troubles with their basements and the moisture that is happening all the time. They are trying to fix the problem with adding some kind of mortar, and other materials that should absorb the water and...
20-01-2017 19:28 - ( architecture )
Hideaway study

Color Style Guide: Red Bathroom Ideas and Decor Accessories

The red bathroom ideas in this post are grouped into 4 main areas: 1) How the shade of red you use will impact the feeling and style of the bathroom, 2) what colors can you combine with red, 3) how to style your bathroom walls, and 4) what are...
19-04-2016 19:18 - ( interior decoration )
Hideaway study

Pezo von Ellrichshausen and Felice Varini's Urban Room Forges New Civic Space in Hull

A Hall for Hull with "Trois Points de Vue" by Chilean practice Pezo von Ellrichshausen and Swiss artist Felice Varini has been unveiled in the British city of Hull. Jointly commissioned by the Royal Institute of British Architects (RIBA)...
04-10-2017 19:28 - ( architecture )
Hideaway study

Fan-Shaped Ginkgo Acoustic Panels by Stone Designs

The fan-shaped Ginkgo Acoustic Panel (named after the popular ancient Japanese Ginkgo tree) is a modern and fun sound-absorbing system. Presented recently at Stockholm Furniture Fair by the producing company, Stone Designs…, Gingko reduces the...
14-02-2014 19:53 - ( exterior decoration )

Hideaway study

Sonoma Wine Country by Feldman Architecture

Designed in 2017 by Feldman Architecture, this inspiring single family residence is located above the village of Healdsburg in California. Description by Feldman Architecture Comprised of two perpendicular bars atop a...
15-03-2018 19:35 - ( architecture )
Hideaway study

Beautiful Outdoor Kitchen Ideas for Summer

Summer is almost here! It’s time for cookouts, BBQ’s and outdoor entertaining.  But outdoor parties can become tedious with all that running back and forth, inside and out with serving dishes and food. The solution: Outdoor kitchens....
12-05-2015 19:48 - ( general decoration )
Hideaway study

Design Tips for Modern Closet Doors

Here are some quick styling and design tips for modern closets and their doors: No Handles: If you can, try and get closet doors that don?t have any handles. The best options are the doors that pop open when you push them. An alternative is to...
17-04-2016 19:19 - ( interior decoration )
Hideaway study

Big Data Becomes Architecture in This CNC-Milled Screen Wall for IBM

Responding in part to recent debates on how big data will affect our built environments, Synthesis Design + Architecture have teamed up with IBM Watson Analytics to design an interior feature wall for the Watson Experience Center in San Francisco....
29-04-2017 19:30 - ( architecture )
Hideaway study

Zen and Architectural Garden in California

The American architectural firm Mary Barensfeld designed this zen garden with several levels in Berkeley, California. Parquet, wooden atmosphere, patio and numerous floors filled with trees and plants: the perfect cocktail to sip a drink and bask in...
12-05-2016 19:20 - ( architecture )

Hideaway study

A Set of Wrenches that Focus on Simplicity

A set of minimalist wrenches that knocks it back down to basics and strips the shape of a typical wrench down to a simple bar.
16-12-2015 19:02 - ( general decoration )
Hideaway study

The Unexpected Low-Tech Solutions That Made the Guggenheim Bilbao Possible

This article originally appeared on guggenheim.org/blogs under the title "How Analog and Digital Came Together in the 1990s Creation of the Guggenheim Museum Bilbao," and is used with permission.
18-10-2017 19:33 - ( architecture )